Το σπίτι του 2020 σήμερα!

Το κτίριο

Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Αναστάσεως 112 στο Δήμο Παπάγου. Αποτελείται από ισόγεια κατοικία 97,5 μ2 και ανεξάρτητο ημιυπόγειο χώρο 36 μ2. Το κτίριο είναι γωνιακό, με βορειοανατολική και νοτιοανατολική όψεις προς τον δρόμο, βρίσκεται σε απόσταση 1000 μέτρων από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού και 1500 μέτρων από τον Σταθμό Μετρό Εθνική Άμυνα. Είναι αμιγής μονοκατοικία με κήπο , κτισμένη τη δεκαετία του ’60 με λιτό αλλά σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, διαθέτει καθιστικό , κουζίνα, μπάνιο και δύο υπνοδωμάτια.

Οι τεχνικές παρεμβάσεις

4Το κτίριο που επιλέχθηκε για τη μετατροπή σε Παθητικό είχε φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, δεν διέθετε μόνωση στην τοιχοποιία του, η οποία ήταν μπατικό τούβλο και η οροφή του ήταν βατό δώμα με πρόσβαση από εξωτερική σκάλα. Διέθετε ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα με μονούς υαλοπίνακες και παντζούρια, συμβατικό σύστημα θέρμανσης με καυστήρα πετρελαίου και σώματα, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και τζάκι.

Το κτίριο ήταν ακατοίκητο τουλάχιστον μια 5ετία και για αυτό το λόγο υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, όπως έντονες υγρασίες στους τοίχους και την οροφή, φθορά των πατωμάτων, φθορές στα ντουλάπια της κουζίνας. Οι υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις χρειάζονταν έλεγχο, συντήρηση και πιθανώς αντικατάσταση. Ο εξωτερικός χώρος – κήπος ήταν απροσπέλαστος λόγω άγριων χόρτων και ανεξέλεγκτα μεγάλων φυτών.

5

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που εκδόθηκε, το κτίριο κατατάχθηκε στην κατηγορία Η με υπολογιζόμενη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας τις 291KWh/m2. Το ίδιο περίπου αποτέλεσμα προέκυψε και από το PHPP (Passive House Planning Package).

Translate »