Το σπίτι του 2020 σήμερα!

Τα ενεργειακά αποτελέσματα του 2016.

Παρουσιάζουμε σήμερα σε διαγράμματα τα συνολικά αποτελέσματα της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στα μετρητικά συστήματα του, ενώ παράλληλα συγκρίνουμε τα αποτελέσματα αυτά με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει πριν την ενεργειακή αναβάθμιση με το λογισμικό PHPP.

Στο πρώτο διαγραμμα παρουσιάζονται οι συνολικές ηλεκτρικές καταναλώσεις του κτιρίου ανα μήνα και αυτές που μετρήθηκαν. Συνολικά καταναλώθηκαν 3.414,45 kWh έναντι 3.904,36 kWh που είχαν προϋπολογιστεί, δηλαδή 13% λιγότερες.

Οι λόγοι αυτής της απόκλισης, που όμως είναι εντός ανεκτών ορίων, είναι οι παρακάτω :

  1. Ο κατά πολύ θερμότερος Φεβρουάριος, ο θερμότερος όπως ανακοινώθηκε παγκοσμίως. Η μέση θερμοκρασία του μήνα αυτού μετρήθηκε 12,6 Βαθμούς Κελσίου, έναντι 8,53 Μ.Ο. της τελευταίας 20ετίας.
  2. Η εξαιρετική απόδοση της κλιματιστικής μονάδας τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η απόδοση της είχε προϋπολογιστεί στο 3,6 και τελικά έφτασε στο 5,0 EER.

Η απόκλιση ίσως να ήταν και μεγαλύτερη, αν δεν ήταν ιδιαίτερος ψυχρός ο καιρός το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και όλος ο Δεκέμβριος (μέση μετρημένη θερμοκρασία 8,40 Βαθμοί έναντι 10,03 της τελευταίας 20ετίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση του Δεκεμβρίου 2016 με τον Δεκέμβριο 2015. Τον Δεκέμβριο του 2015, ένα μήνα που στο μισό του ήταν κι αυτός ιδιαίτερα ζεστός , με θέρμανση μέσω ηλεκτρικής αντίστασης, η κατανάλωση είχε προβλεφθεί 569,85 kWh και είχε μετρηθεί 413,50 kWh. Τον αντίστοιχο πολύ πιο κρύο Δεκέμβριο του 2016, μέ θέρμανση απο το κλιματιστικό των 2kW στο σαλόνι, η κατανάλωση είχε προϋπολογιστεί σε 358,80 kWh, ήδη μειωμένη κατά 38%, μετρήθηκε τελικά 387,34 kWh, μειωμένη – παρα το κρύο -κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.

Για να δουμε την ουσιαστική βελτίωση ας δούμε τα διαγραμματα κατανάλωσης για θέρμανση μόνο στη διάρκεια δυο αντιπροσωπευτικών ημερών πέρυσι και φέτος το χειμώνα.

Στο διαγραμμα αυτό φαίνεται η κατανάλωση θέρμανσης την 21 Ιανουαρίου στην κατοικία. η εξωτερική θερμοκρασία εκείνη την ημέρα δεν ξεπέρασε τους 5 Βαθμούς Κελσίου

Και σε αυτό φαίνεται η αντίστοιχη κατανάλωση για θέρμανση την 29η Δεκεμβρίου 2016 με αντίστοιχες καιρικές συνθήκες, αλλά θέρμανση πλέον μεσω του κλιματιστικού. Η μείωση της της κατανάλωσης αγγίζει το 37%.

Σημαντικό επίσης είναι να δούμε τις συνθήκες θερμοκρασίας που επικρατούσαν στο κτίριο καθ όλη την διάρκεια του έτους. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων είναι εντυπωσιακό και αποδεικνύει την αξιοπιστία:

  • των κλιματικών δεδομένων που χρησιμοποιούμε στους υπολογισμούς.
  • του λογισμικού PHPP  και της μεθοδολογίας επίτευξης του στόχου του κτιρίου ΝΖΕΒ
  • στην υλοποίηση του έργου και στην ποιότητα κατασκευής
  • του μετρητικού συστήματος που έχουμε εγκαταστήσει.

Είναι σημαντικό λοιπόν ότι η μέση εσωτερική θερμοκρασία δεν έπεσε ποτέ κάτω απο τους 20 βαθμούς σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και δεν ανέβηκε ποτέ πάνω απο τους 26 Βαθμούς σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Είναι δε εντυπωσιακό πόσο βελτιωμένη είναι φέτος η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι , λόγω της χρήσης του κλιματιστικού συστήματος. Την πιο κρύα μέρα του Δεκεμβρίου 2016 η ενεργειακή αντίδραση του κτιρίου ήταν εντυπωσιακά ομοιόμορφη σε όλους τους χώρους του κτιρίου με ελάχιστη κατανάλωση.

Τέλος δείτε παρακάτω συγκεντρωτικά όλες τις καταναλώσεις και μετρήσεις της χρονιάς.

Συνολικά η θέρμανση του κτιρίου κόστισε 160 ευρώ ενώ η ψύξη 30 ευρώ. 

Τα αποτελέσματα λοιπόν αυτού του πρώτου έτους λειτουργίας του παθητικού κτιρίου μας αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους. Κι αυτό γιατί αποδεικνύουν πως το παθητικό σπίτι και στην ανακαίνιση λειτουργεί και μάλιστα πιο καλά από ότι αναμενόταν. Για το μέλλον περιμένουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και βέβαια μηδενισμό του ενεργειακού αποτυπώματος του κτιρίου, μέσω του ΦΒ συστήματος και του Net_Metering που συνδέεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

 

 

Translate »